Merkel en Sarkozy willen snelle aanpak Griekse schuldencrisis

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat er een snelle doorbraak moet komen in de misère rond de schuldencrisis van Griekenland. Pensioenfondsen kunnen alleen op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan een nieuwe noodlening aan Griekenland. Dat zijn Duitsland en Frankrijk samen overeen gekomen. De impasse ontstond toen Duitsland investeerders wilde dwingen om Griekenland te helpen. Frankrijk en de Europese Centrale Bank denken dat dit de schuldencrisis juist verergert. Merkel komt daar nu van terug na overleg met de Franse president Sarkozy.

 

Ze bespraken een snelle oplossing over een tweede pakket aan financiële hulp aan Griekenland. Sarkozy benadrukte nogmaals dat staatsbedrijven moeten privatiseren en dat de overheid hervormingen moet doorvoeren. ‘Er is geen tijd meer te verliezen’, aldus Sarkozy op de gezamenlijke persconferentie in Berlijn. Griekenland heeft inmiddels een nieuwe minister van Financiën. Premier Papandreou hoopt met hem meer steun te krijgen voor de draconische bezuinigingen die de EU en het IMF van Griekenland eisen. Het land moet voor maar liefst 28 miljard euro bezuinigen en vijftig miljard aan privatiseringen doorvoeren. De Griekse oppositie, van communisten tot conservatieven, is ervan overtuigd dat het land er op deze manier niet komt, omdat de staatsschuld alleen maar stijgt. De Grieken zelf zijn het beu: ze vinden dat zij onevenredig veel moeten opdraaien voor de bezuinigingen.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Merkel en Sarkozy willen snelle aanpak Griekse schuldencrisis

  1. Max

    Al in het voorjaar van 2010 werd in het geval van Griekenland echter duidelijk dat de monetaire unie niet in stand zou kunnen blijven. Om het faillissement van een staat tegen te houden, dat grote verliezen zou betekenen voor banken en verzekeringen in de niet door faillissement bedreigde landen, kregen eerst Griekenland, later ook Ierland en heel waarschijnlijk binnenkort ook Portugal, enorme kredieten van de eurolanden. Deze hulpbetalingen geven de crediteurlanden echter niet voor niets.De rente daarvan, die moet worden opgebracht door de ontvangende landen, is minstens twee procent hoger dan de rente, die de donorlanden zelf daarvoor op de kapitaalmarkt moeten betalen. Naast deze hogere rente worden de debiteurlanden bovendien met een gigantisch bezuinigingsprogramma opgezadeld. Hierdoor zakken ze nog verder weg in de economische crisis.Leve het imperialisme!   http://mrzine.monthlyreview.org/2011/varoufakis170411.html

      /   Reply  / 
  2. Camp

    Als het voor de grieken beter is om zich niet levenslang te hypoteker voor een 11% interesse over verkochte staatsschulden, en haar laatste winstgevende overheidsdiensten te verkopen aan duitse magnaten, en als Europa haar liever een geld “leent”, dan is het nuchtiger alvast te denken terug te gaan naar de Gulden, want het door de financiële Blitzkrieg veroorzaakte dominoeffect treft geheel Europa. Ondertussen lachen de chinezen ons uit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>