Griekse schuldencrisis kan België en Italië besmetten

De Griekse schuldencrises kan zich uitbreiden naar andere eurolanden. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de eurozone, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. In een interview met de Süddeutsche Zeitung zegt hij dat een Grieks faillissement Portugal en Ierland kan ‘besmetten’, die  al noodsteun van de EU en het IMF krijgen, maar ook landen als België en Italië. Banken en pensioenfondsen moeten niet meehelpen aan een nieuwe reddingsoperatie, ook al is dat vrijwillig, vindt Juncker.

Aanvankelijk wilde Duitsland  investeerders zelfs dwingen om mee te helpen, maar de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozuy kwamen gisteren met  elkaar over eens dat dit alleen op vrijwillige basis kan.  Juncker vreest dat financiële markten en kredietbeoordelaars dergelijke hulp zullen zien als voorbode van een Grieks faillissement. Daardoor kan de crisis zich uitbreiden en dat de waarde van de euro danig aantasten. De Europese Centrale Bank en Nout Wellink, scheidend voorzitter van de Nederlandse Bank, delen zijn mening.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Griekse schuldencrisis kan België en Italië besmetten

  1. Max

    Nederland lijkt op dit moment nog niet zwaar getroffen te zullen worden in geval van een Grieks faillissement, maar de grootste pijn zit bij de Franse banken. Frankrijk heeft $ 60 miljard uitstaan in Griekenland, en als dat land onderuit gaat, gaat Frankrijk wellicht mee. Niet voor niets is president Sarkozy een van de warmste pleitbezorgers van een reddingsoperatie voor Griekenland. Sarkozy wil volgend jaar ook nog herkozen worden. De gevolgen van een Franse kredietcrisis zijn ondenkbaar.Duitse banken hebben voor 43 miljard in Griekenland uitstaan. Een EU of euro zonder Frankrijk is niet mogelijk, want de as Frankrijk-Duitsland is het hart van beiden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>