Rubriek: terrorisme

Terror attacks, terrorists

Bom Duitse kerstmarkt bedoeld om postbdrijf af te persen

De bom die op de kerstmarkt in de Oost-Duitse stad Potzdam is gevonden, was bedoeld om het postbedrijf DHL af te persen. Het pakket werd afgelopen vrijdag gevonden en bleek zeker geen nepbom: bij ontploffing hd het tot ‘de zwaarste verwondingen’ kunnen leiden. De edplosievenopruimingsdienst heeft de bomlaten ontploffen.

Lees verder...

Herdenkingen slachtoffers aanslagen twee jaar geleden in Parijs

Parijs herdenkt vandaag de slachtoffers van terroristische aanslagen, precies twee jaar geleden. Daarbij vielen 130 doden. President Macron, de burgemeester van Parijs en vele anderen herdenken de slachtoffers die vielen bij voetbalstadion Stade de France, theater Bataclan en een aantal cafés in het centrum. De aanslagen van 13 november 2015 waren de ergste uit de recente

Lees verder...

België: Molenbeek verbiedt gepland bezoek Wilders

PVV-leider Geert Wilders en Vlaams-Belang-kopstuk Filip Dewinter winden komende vrijdag door de Brusselse deelgemeente Molenbeek wandelen. Burgemeester Françoise Schepmans wil de twee politici niet op haar grondgebied hebben en heeft in een politieverordening ‘elke bijeenkomst in het kader van deze activiteit op het grondgebied van de gemeente’ verboden. Update donderdagavond: Wilders gaat niet.

Lees verder...

New York: man rijdt in op fietsers en voegangers

In New York heeft zich een incident voorgedaan in de buurt van het nieuwe World Trade Centre op Manhattan, waarbij het vermoedelijk om een terreuraanslag gaat. Een man is met een pick-up truck ingereden op fietsers en voetgangers. Daarbij zijn zeker zes doden en elf gewonden gevallen. 

Lees verder...

Duitsland: 19-jarige Syriër opgepakt voor voorbereiden grote bomaanslag

In de Noord-Duitse stad Schwerin heeft de politie vannacht een 19-jarige Syriër opgepakt die ervan wordt verdacht een grote bomaanslag voor te bereiden. Hij zou een zelfgemaakt explosief willen laten ontploffen en zoveel mogelijk slachtoffers maken. Volgens Duitse kranten had hij voor het maken daarvan al materialen besteld.

Lees verder...

Drie VN-militairen omgekomen in Mali door explosief

In Mali zijn zeker drie VN-militairen omgekomen en twee mensen gewond geraakt door een explosief, toen het voertuig warin ze zaten en een mijn reed. De slachtoffers maakten onderdeel uit van een logistiek konvooi dat onderweg was in een woestijnachtig gebied in het noorden van Mali. Ze zouden uit Tsjaad afkomstig zijn.

Lees verder...

Steekpartij München: dader is bekende van de politie

In de zuid-Duitse stad München is een man zaterdagochtend met een mes tekeer gegaan. Hij lijkt willekeurige passanten te lijf zijn gegaan. Daarbij raakten zeker vijf mensen gewond. Volgens Duitse media sloeg hij toe op meerdere plekken in de stad. Inmiddels heeft de politie de dader opgepakt, al is het nog niet zeker of hij

Lees verder...

President Somalië verklaart al-Sabaab de oorlog

De president van Somalië, Mohamed Abdullahi, haar terreurgroep al-Shabaab de oorlog verklaren. Aanleiding zijn de bloedige bomaanslagen in de hoofdstad Mogadishu. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 358, er worden nog 56 mensen vermist en er zijn 228 mensen gewond geraakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar de autoriteiten denken dat al-Shabaab de

Lees verder...

Bommeldingen op scholen in hele land

Op scholen in het hele land zijn vandaag bommeldingen binnengekomen. Een internationale school in Maastricht werd geëvacueerd, maar ook scholen in Utrecht, Leeuwarden, Haren en Eindhoven ontvingen bommeldingen. Ook in Haren en Leeuwarden ging het om een internationale school.

Lees verder...

Las Vegas: dodelijkste schietpartij ooit in VS

In Las Vegas zijn bij een schietpartij zeker 58 mensen om het leven gekomen en 515 mensen gewond geraakt. In Las Vegas was een groot countryfestival aan de gang. De menigte werd beschoten vanuit een kamer op de 32e verdieping van eenhotel aan de overkant. Over zijn motief is nog niets bekend. IS eiste de

Lees verder...

Mali: drie doden bij aanslag op blauwhelmen

In Mali zijn bij een aanslag drie blauwhelmen van de vredesmacht van de Verenigde Naties gedood en vijf gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn geen nederlanders, meldde het ministerie van Defensie. Zondagochtend ontplofte een explosief toen een konvooi voorbijkwam dat door de VN-troepen werd begeleid.

Lees verder...

UK: terreurdreiging opgeschaald naar hoogste niveau

Na de aanslag vanmorgen in een metrostation in Londen is het dreigingsniveau in Groot-Brittannië opgeschaald van ‘ernstig’ naar ‘kritiek‘. De laatste keer dat dit korte tijd van kracht was, was direct na de aanslag in Manchester in mei, toen een jihadist zich bij een popconcert opblies en 22 mensen de dood injoeg.

Lees verder...

Londen: gewonden na explosie in metro

Bij een explosie in een treinstel van de Londense metro zijn vrijdagochtend meerder gewonden gevallen op op het drukke station Parsons Green in het zuidwesten van de stad. Het was spitsuur, dus het was extra druk. De politie spreekt van een terreurdaad. In het treinstel zou een emmer zijn ontploft. De politie onderzoekt wat er

Lees verder...