Duitsland verscherpt reisadvies naar Turkije

Duitsland scherpt het reisadvies naar Turkije aan. ‘Mensen die van Duitsland naar Turkije willen reizen, lopen een risico’, zei minister Gabriel van Buitenlandse Zaken op een persconferentie. ‘Iedereen moet zich afvragen of hij echt naar Turkije wil’. De maat is vol in Berlijn, nu Turkije de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner heeft opgepakt. 

Verder wordt bedrijven afgeraden nog in Turkije te investeren en wil Duitsland met de EU-landen overleggen over het bevriezen van toetredingsbedragen. Op dit moment krijgt Turkije enkele honderden miljoenen euro’s per jaar van Brussel. Steudtner werd op 5 juli opgepakt toen hij met andere activisten – onder wie de Turkse directeur van Amnesty International – in de buurt van Istanbul een cursus volgden. Ankara beweert dat ze zijn opgepakt omdat ze deel uitmaken van een gewapende terroristische organisatie. Human Rights Watch spreekt dat tegen en heeft het over een politiek motief. Duitsland eist onmiddellijke vrijlating van Steudtner en heeft de Turkse ambassadeur in Berlijn gisteren op het matje geroepen.

Ankara roept op zijn beurt dat Duitsland te ver is gegaan door zich te bemoeien met het Turkse rechtssysteem. Het botert al langer niet tussen Duitsland en Turkije. Turkije weigert Duitse politici Duitse militairen in Turkije te bezoeken en is not amused over het politiek asiel dat Turkse officieren in Duitsland hebben gekregen na de mislukte staatsgreep vorig jaar juli. Sinds februari ziteen Turks-Duitse journalist zonder proces vast in Turkije., vanwege ‘propaganda voor terreur’ en ‘aanzetten tot haat’..

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Duitsland verscherpt reisadvies naar Turkije

  1. hans

    Deze houding van Duitsland, tegen Turkije, zou de gehele EU moeten aannemen. Het moet niet kunnen in een Europees land, dat je zo maar gearresteerd kan worden. Turkije verdiend voorlopig nog geen lidmaatschap van de Eu. Dat Heeft Erdogan verprutst.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>