Mount Everest: gekrompen of gegroeid?

De Mount Everest is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Wetenschappers denken dat de berg in het Himalayagebergte is gekrompen of gegroeid. De berg kan zijn gekrompen door de aardbeving die Nepal twee jaar geleden trof. Door de opwarming van de aarde kan er zo veel sneeuw en ijs zijn gesmolten, dat de berg een beetje is ingezakt.

Maar het kan ook zijn dat de berg is gegroeid, omdat continentale platen tegen elkaar aanschuiven en de berg daardoor omhoogduwen. Daarom laat de Nepalese overheid de hoogte opnieuw meten. De Engelsman George Everest, naar wie de berg is vernoemd, was de eerste die de berg mat: in §856. hij kwam uit op 8840 meter. Later werd dat bijgesteld naar 8848 meter.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mount Everest: gekrompen of gegroeid?

  1. Kombrink

    George Everest naar wie de berg vernoemd is,heeft in India gewerkt als landmeter en heeft de Mt. Everest laten opmeten. Hij heeft alleen de berg zelf nooit gezien. tijdens zijn korte verblijf in India was hij meestentijds ziek. Hij ligt in Engeland begraven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>