Rubriek: Australië

Australia, New Sealand, Oceanië

Gedoe in Australië om dubbele nationaliteit vicepremier

De Australische vicepremier Barnaby Joyce moet weg vanwege zijn recent ontdekte dubbele nationaliteit. Dat oordeelde het Hooggerechtshof vrijdag na maanden van politieke onrust. Joyce mag niet in het parlement zitten en moet opstappen als vicepremier omdat hij zowel de Australische als de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft.

Lees verder...

Australië: aanslag op vliegtuig verijdeld

In Australië is de aanslag op een vliegtuig verijdeld. Dat heeft de Australische politie met de arrestatie van vier verdachten weten te voorkomen, aldus premier Turnbull. Zaterdag werden in bij huiszoekingen in en om Sydney vier mannen opgepakt. Ze wilden een zelfgemaakt explosief gebruiken. 

Lees verder...

Grote overstromingen na cycloon Debbie in noordoosten Australië

Cycloon Debbie heeft in het noordoosten van Australië grote overstromingen veroorzaakt. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot een storm, maar zware regenval teistert de regio. Rond de stad Mackay kwam in twee dagen tijd 1000 milliliter regen naar beneden. In een jaar tijd valt er doorgaans 1500 tot 2500 milliliter (ter vergelijking: in ons land

Lees verder...

Inwoners Nieuw-Zeeland op de vlucht voor bosbranden

In de buurt van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn honderden inwoners op de vlucht geslagen voor bosbranden. Meerdere huizen zijn in vlammen opgegaan en zo’n 700 hectare bos is door brand verwoest. Een helikopter die vanuit de lucht het vuur bestreed, crashte. Een  militair kwam daarbij om het leven.

Lees verder...

In de serie TRUMPGEROFFEL: ‘Trump gooit hoorn erop bij premier Australië’

De Amerikaanse president Donald Trump zou zaterdag een ‘minder prettig’ telefoongesprek hebben gevoerd met de Australische premier Malcolm Turnbull en de hoorn op de haak hebben gegooid. Dat blijkt uit gelekte transcripties. Wat ‘een prettig gesprek met een trouwe bondgenoot’ had moeten worden, werd ‘het slechtste gesprek’ dat Trump tot nu toe zou hebben gevoerd.

Lees verder...

Australian Open: Roger Federer verslaat rivaal Rafael Nadal

In het Australian Open, het eerste grote mondiale tennistoernooi van het jaar, heeft de 35-jarige Roger Federer zijn eeuwige rivaal, de 30-jarige Spanjaard Rafael Nadal, verslagen. In de finale won Federer in vijf sets: 6-4, 3-6, 6-1, 2-6 en 6-3. Het is de eerste grandslam-titel voor de Zwitser Federer sinds 2012 en zijn achttiende in

Lees verder...

Australië viert Australia Day – donderdag 26 januari

Donderdag 26 januari viert Australië Australia Day. Op deze nationale vrije feestdag viert het land dat in 1788 de Engelse Eerste Vloot de plek bereikte waar later de stad Sydney werd gesticht. De dag is vergelijkbaar met onze Koningsdag, met veel bier en barbecue’s: down under is het nu hoogzomer. De aboriginals, de oorspronkelijke bewoners, noemen deze dag anders: ‘Invasion Day’.

Lees verder...