Rubriek: gezondheid

health

Nederlands vaccin tegen malaria in de maak

Er lijkt een vaccin in aantocht tegen malaria: een van de dodelijkste ziektes ter wereld die volgens de WHO ieder jaar aan 430.000 mensen het leven kost, vooral in Afrika. Der afgelopen zes maanden zijn in Nederland proeven genomen op 19 proefpersonen: zij kregen genetisch verzwakte paratieten ingespoten, maar kregen geen malaria. Wetenschappers van de

Lees verder...

Disneyland Californië sluit twee koeltorens na uitbraak legionella

Disneyland heeft twee koeltorens laten sluiten na uitbraak van legionella in Orange County in Californië. Zo’n drie weken geleden werd twaalf keer de legionella-bacterie geconstateerd, van wie bij negen bezoekers of werknemers van het Anaheim Theme Park. Tien van hen werden in het ziekenhuis opgenomen; één persoon overleed, maar niet aan de gevolgen van legionella.

Lees verder...

Onjuiste voorlichting over ADHD in kinderboeken

De informatie over ADHD (Aandachtstekortstoornis met Hyperactiviteit) in kinderboeken is onjuist, achterhaald en onvolledig. Dat blijkt uit onderzoek door studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek werd dit jaar uitgevoerd door Linda Foget en Caroline van Haeringen onder leiding van dr. Laura Batstra verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen. Zij onderzochten wat

Lees verder...

Pubers: liever bankhangen dan bewegen

Ruim twee derde van de Nederlandse pubers verkiest chillen met vrienden en bankhangen boven sporten. Gemiddeld brengt de helft van de jongeren tussen de 10 en 18 jaar acht uur per dag zittend door. Dit blijkt uit de Nationale Puberenquête onder bijna 2000 pubers (bron: persbericht).

Lees verder...

Nagellakkertje Tijn postuum geëerd met eigen kliniek in Ivoorkust

De zesjarige Tijn, die bij 3FM Serious Request vorig jaar bekend werd door zijn nagellakactie, is in Ivoorkust postuum geëerd met een eigen kliniek. Tijn overleed in juli aan de gevolgen van hersenstamkanker. Hij veroverde de harten van het hele land toen hij met zijn vader bij het Glazen Huis in Breda verscheen. De doodzieke

Lees verder...

WHO trekt benoeming Mugabe tot ambassadeur in

Onlangs werd president Robert Mugabe van Zimbabwe benoemd tot goodwill-ambassadeur van de Wereld-gezondheidsorganisatie WHO. Hoofd van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vond de benoeming ‘beschamend’, de grootste oppositiepartij in Zimbabwe – MDC – ‘belachelijk’.  Na alle kritiek heeft de WHO de benoeming ingetrokken. 

Lees verder...

Pestuitbraak in Madagaskar

Op Madagaskar woedt de pest; tot nu toe zijn er 107 mensen aan overleden. Meer dan 1.000 mensen zijn geïnfecteerd, bijna 700 van hen zijn inmiddels genezen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Veel patiënten lijden aan de levensgevaarlijke longpest, die zonder behandeling binnen een etmaal tot de dood leidt. 

Lees verder...

Stoptober: stoppen met roken in oktober

In oktober staat stoppen met roken centraal: Stoptober. Je kunt er bakken met geld mee uitsparen en het is natuurlijk het beste dat je je eigen lijf cadeau kunt doen. Zelf ben ik in 2004 gestopt, na jarenlang paffen. Het was om de dooie dood niet makkelijk, maar het is me gelukt, en ik heb met het uitgespaarde

Lees verder...

Frankfurt: gedwongen evacuatie van 60.000 mensen vanwege ruimen bom

Zondag 3 september 8.00 uur moeten 60.000 inwoners van Frankfurt hun woning hebben verlaten omdat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog wordt geruimd: de grootste evacuaties van na de Tweede Wereldoorlog. De bom is van Engelse makelij en bevat 1,8 ton springstof. De bom werd gevonden bij bouwwerkzaamheden in de wijk Westend.

Lees verder...

Fipronil in veel meer landen gebruikt

Fipronil is niet alleen door het Nederlandse bedrijf Chickfriend als bestrijdingsmiddel gebruikt. Dat blijkt uit de vondst in Italië van een partij van 11.000 ernstig vergiftigde eieren die uit Roemenië afkomstig waren. Chickfriend heeft geen stallen in Oost-Europa behandeld.

Lees verder...

Zondag massale evacuatie inwoners Frankfurt

Komende zondag moeten tienduizenden inwoners van Frankfurt hun woning verlaten omdat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog onklaar moet worden gemaakt. Het is een van de grootste evacuaties van na de Tweede Wereldoorlog. De bom werd gevonden bij bouwwerkzaamheden in de wijk Westend, aldus een woordvoerder van de politie. 

Lees verder...

Zeker 217 kinderen overleden in ziekenhuid India

In een ziekenhuis in het noorden van India zijn in een maand tijd zeker 217 kinderen overleden. Het staatsziekenhuis in de stad Gorakhpur de deelstaat Utttar Pradesh kwam een paar weken geleden al in het nieuw vanwege het hoge aantal sterftegevallen onder vooral baby’s. De afgelopen 48 uur overleden 42 kinderen in het ziekenhuis: in

Lees verder...

Zondag 13 augustus: Linkshandigendag

Zondag 13 augustus is het Internationale Linkshandigendag. Je koopt er niks voor, maar voor de linkshandige medemens is het gewoon leuk. Ook ik maakt deel uit van deze minderheid. In de wereld waar rechts allesbepalend is, kijken ze me meewarig aan als ik niet weet welke kant de sleutel in het slot draait, je een schroef vast- of losdraait.

Lees verder...