Rubriek: demonstraties

Protest, strikes, demo’s

Barcelona: grote demonstratie tegen onafhankelijkheid Catalonië

In Barcelona zijn zondag tienduizenden tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië de straat opgegaan. Al uren voor het begin van de mars rond het middaguur waren er tienduizenden mensen in het centrum aanwezig. Was dat vrijdag het domein van voorstanders, nu van de tegenstanders. En die zijn er veel, niet alleen in Spanje, maar ook in

Lees verder...

Turken massaal op de vuist in Antwerpen – meerdere gewonden

In de omgeving van de Brederodestraat in Antwerpen zijn zo’n honderd mensen van verschillende Turkse clans massaal met elkaar op de vuist gegaan. Vrijdagavond zou een evenement van Koerden plaatsvinden in de binnenstad. Toen een bus van de politieke partij PKK de Brederodestraat passeerde, gingen zo’n honderd mensen met elkaar op de vuist.

Lees verder...

Catalonië onafhankelijk, maar voor hoe lang? Madrid zal zeker ingrijpen

De escalatie waarvoor velen vreesden wordt waarheid: Catalonië heeft zich onafhankelijk verklaard en Madrid heeft daarop besloten in te grijpen. Gisteren was er nog sprake van regionale verkiezingen, maar vandaag werd totaal anders: het Catalaanse parlement stemden voor onafhankelijkheid, een motie die was ingediend door twee nationalistische partijen.

Lees verder...

Openbare leven in Italië grotendeels plat door stakingen

Het openbare leven in Italië is grotendeels platgelegd door stakingen. De vakbonden protesteren tegen liberalisering van de arbeidsmarkt: de Italiaanse regering heeft de pensioenleeftijd verhoogd van 66 naar 67 jaar en de ontslagwet versoepeld. In grote steden rijdt geen openbaar vervoer en ook op de luchthavens wordt gestaakt.

Lees verder...

Catalaanse onafhankelijkheid: Barcelona aarzelt, Madrid beslist vrijdag

Komende vrijdag beslist de Spaanse Senaat over het verzoek van premier Rajoy om het Catalaanse regiobestuur onder leiding van Puigdemont af te zetten. Het Spaanse Parlement was met grote meerderheid voor, inclusief de grote oppositiepartijen en een grote meerderheid van de Spaanse bevolking – ook veel Catalanen. Barcelona aarzelt.

Lees verder...

Het wordt nu menens in Spanje: Catalonië komt onder direct bestuur van Madrid

Het kas-en-muis-spel tussen Barcelona en Madrid lijkt voorbij: de Spaanse regering gaat Catalonië onder direct bestuur van Madrid brengen. Dat gebeurt op basis van artikel 155 in de grondwet, die voor het eerst sinds de herinvoering van de democratie worden gebruikt. Premier Rajoy maakte na urenlang overleg met zijn ministers bekend de Spaanse senaat te

Lees verder...

Spanje: qué pasa ahora?

De Spaanse overheid heeft er zondag alles aan gedaan om het referendum van de Catalanen voor onafhankelijkheid te dwarsbomen. Zeker 900 mensen zijn gewond geraakt en de bestuurlijke chaos is groot. Spanje: qué pasa ahore? (wat nu?).  Mocht Carles Puigdemont over een dag of twee de Catalaanse onafhankelijkheid uit roepen, dan dreigt hij – samen met andere Catalaanse

Lees verder...

Zeker 460 mensen gewond geraakt door politiegeweld Catalonië

De Spaanse overheid doet er alles aan om het referendum van de Catalanen voor onafhankelijkheid te dwarsbomen. Volgens de burgemeester van Barcelona zijn er door politiegeweld zeker 46o mensen gewond geraakt, van wie een aantal ernstig. Volgens het Spaanse miniserie van Binnenlandse Zaken zijn er twaalf politiemensen gewond geraakt.

Lees verder...

Catalonië: spanning in Spanje loopt op

Zondag wordt in Catalonië een referendum gehouden over onafhankelijkheid van Catalonië. Het Catalaanse bestuur vindt het niet in strijd met de Spaanse grondwet; dMadrid wel. De Spaanse autoriteiten doen er dan ook alles aan om roet in het eten te gooien. Bij een inval in het Catalaanse telecommunicatiecentrum heet de politie de technologie onklaar gemaakt

Lees verder...

Madrid zet Catalaanse politie buitenspel

Madrid heeft een paar duizend agenten naar Catalonië gestuurd. Zij moeten voorkomen dat er toch een referendum wordt gehouden over onafhankelijkheid van de deelstaat. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de extra politie de lokale agenten zou ‘bijstaan’, maar nu blijkt dat de Catalaanse politie ondergeschikt is gemaakt. 

Lees verder...

Bob Geldof organiseert grote anti-brexitmars in Londen: ‘Exit from Brexit’

In Londen zijn zaterdag circa 50.000 mensen de straat opgegaan voor een anti-brexitdemonstratie. De actie werd mede georganiseerde door zanger en activist Bob Geldof, die in het verleden meerdere acties voor Afrika op zijn naam had staan. De deelnemers trokken met EU-vlaggen door het centrum naar de parlementsgebouwen. 

Lees verder...

VS: geweld bij extreemrechte mars in Charlottesville

In Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia is zaterdag geweld uitgebroken tijdens een mars van extreemrechts. Honderden voor- en tegenstanders gingen met elkaar op de vuist. Een auto reed op de demonstranten in, reed een vrouw dood en verwondde tientallen mensen. De 20-jarige automobilist zit vast op verdenking van onder meer moord.

Lees verder...