Rubriek: rechtspraak

Rechter Madrid vaardigt Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont uit

Een rechter in Madrid heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Catelaanse regiopresident Puigdemont en vier Catelaanse ministers. Nadat Puigdemont was afgezet, vertrok hij met een aantal ministers naar Brussel. Ze hadden gisteren moeten verschijnen voor een verhoor van het Hooggerechtshof in Madrid.

Lees verder...

Burundi stapt als eerste land officieel uit Internationaal Strafhof

Burundi heeft zich als eerste land officieel teruggetrokken uit de Internationaal Strafhof (ICC). Het hof spreekt zich uit over genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Burundi vindt dat de ICC zich teveel focust op Afrika. Het land maakte vorig jaar al bekend van plan te zijn op te stappen. Gambia en Zuid-Afrika volgden, maar

Lees verder...

Schipbreuk schip Frisia in 2010 door menselijke fouten

De fatale schipbreuk van het schip Frisia in 2010 is niet veroorzaakt door gebrekkige veiligheid of onvoldoende toerusting, maar door menselijk handelen. Dat zei reder Matthijs van de P. maandag voor de rechtbank in Amsterdam. Eind 2010 kwamen drie opvarenden om het leven, toen schelpenzuiger Frisia voor de kust van Terschelling verging. 

Lees verder...

India: Hooggerechtshof verbiedt ‘flitsscheiding’

Het Hooggerechtshof in India heeft een verbod uitgesproken over de ‘flitsscheiding‘: de praktijk van moslims om van hun vrouw af te kunnen komen door drie keer het woord ‘talaq’ (scheiding) uit te spreken.  Een meerderheid van de rechters vindt die regel ongrondwettelijk. De regel is een traditionele moslimpraktijk, maar staat niet in de Koran.

Lees verder...

San Francisco en Oakland dagen olieconcerns voor de rechter om opwarming

De Amerikaanse steden San Francisco en Oakland dagen de vijf grootste olieconcerns voor de rechter vanwege de opwarming van de aarde. De steden voeren aan dat Shell, BP, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips lange tijd vele miljarden hebben verdiend aan olie en gas, terwijl ze de schadelijke effecten voor het klimaat kenden. 

Lees verder...

Uitslag verkiezingen Kenia ongeldig verklaard

Het Hooggerechtshof in Kenia heeft de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig verklaard. De zittende president Kenyatta had de overwinning opgeëist, maar zijn uitdager Odinga zei dat de computers van de kiescommissie waren gehackt. Volgens de kiescommissie had Kenyatta gewonnen met een marge van 1,4 miljoen stemmen.

Lees verder...

Brazilië: groot stuk Amazonewoud niet opengesteld voor mijnbouw

Een groot stuk Amazonewoud in Brazilië mag niet zomaar worden opengesteld voor mijnbouw. Daartoe had president Temer besloten, maar volgens een Braziliaanse rechter moet het Congres daarover beslissen. Het stuk regenwoud, bekend onder de naam ‘Renca‘, is 46.000 vierkante kilometer groot, iets groter dan Nederland. Sinds 1984 is het beschermd gebied.

Lees verder...

Barcelona: terroristen planden veel grotere aanslag

De groep achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils stond, was van plan om een veel grotere terreurdaad te plegen. Dat zei Mohamed Houli Chemlal, die dinsdag als eerste werd voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Eigenlijk hadden de terroristen het gemunt op de Sagrada Familia, de beroemde kathedraal van Gaudi in Barcelona. 

Lees verder...

Schietpartij rechtbank Moskou: zeker drie doden

In Moskou zijn bij een schietpartij in een  gerechtsgebouw zeker drie mensen om het leven gekomen en twee mensen gewond geraakt. Volgens Russische media ging het om een strijd tussen vijf leden van een criminele bende en hun bewakers. Het incident begon toen een van de verdachten een bewaker aanviel en hem probeerde te wurgen. 

Lees verder...

Poolse president spreekt veto uit over wetten rechterlijke macht

De Poolse president Duda heeft zijn veto uitgesproken over wetten die de rechterlijke macht moeten hervormen. Afgelopen weekend werden twee wetten aangenomen die volgens tegenstanders de rechtsstaat uithollen. Ook de EU was er not amused over. Het lidmaatschap van de EU heeft Polen geen windeieren gelegd: als grootontvanger van Europese subsidies heeft het land zich

Lees verder...

Doodskist Salvador Dalí gelicht om DNA-test uit te voeren

De doodskist met het lichaam van de in 1989 op 84 jaar overleden Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) is gisteravond gelicht voor een DNA-test. De rechter in Madrid vindt dat nodig voor een vaderschapstest. De zaak was aangespannen door de 61-jarige Pilar Abel, die beweert de dochter van de beroemde kunstenaar te zijn.

Lees verder...

‘EU moet subsidies aan Polen stopzetten’

De Europese Unie moet overwegen subsidies aan Polen stop te zetten.’ Dat zegt EU-commissaris Jourová van Justitie (uit Tsjechië) in een interview met een Duitse krant. Ze vindt dat grondrechten van burgers en het principe van de rechtsstaat moeten zijn gewaarborgd om voor subsidies in aanmerking te komen: ‘Ik kan me niet voorstellen dat Duitse

Lees verder...

Stones en U2 ‘hebben geen brievenbusfirma in Nederland’

De Rolling Stones en U2 ‘hebben geen brievenbusfirma’s in Nederland’ om belasting te ontwijken. Dat zegt de zaakwaarnemer van de twee Britse bands, Jan Favié. Volgens hem kloppen berichten in de media hierover niet. Maandag moest hij voor een mini-enquête van een parlementaire ondervragingscommissie verschijnen. 

Lees verder...

EU start ‘artikel 7-procedure’ tegen Hongarije

Het Europese Parlement heeft ermee ingestemd dat de ‘artikel 7-procedure‘ tegen Hongarije wordt gestart: schorsing van de rechten van een lidstaat. Het is het zwaarste strafmiddel binnen de EU en kan uiteindelijk ertoe leiden dat een lidstaat zijn stemrecht kwijtraakt. Eerst wordt begonnen met een onderzoek. De Hongaarse president Orban ‘lapt de rechtsstaat aan z’n

Lees verder...