Nederlanders zeer complimenteus volk, maar kunnen er niet mee omgaan

Het bewijs is geleverd dat Nederlanders helemaal geen Complimentendag nodig hebben voor het geven van complimentjes. Daarentegen kunnen we nog wel veel leren over het ontvangen ervan. Online datingsite Parship.nl deed in het kader van Nationale Complimentendag (woensdag 1 maart) onderzoek* naar het geven en ontvangen van complimentjes. Daaruit blijkt dat 97 procent regelmatig complimentjes geeft aan een geliefde partner, collega of vriend(in). En hoewel de complimentjes ons regelmatig om de oren vliegen, heeft 27 procent van de Nederlanders toch nog steeds moeite om hier goed mee om te gaan (bron: persbericht).

Nederlanders onhandig met incasseren compliment
“De meest eenvoudige manier om een complimentje te ontvangen is met een simpel ‘dankjewel’. En hoewel dit zo voor de hand ligt, blijkt uit het onderzoek dat slechts de helft op deze manier met een compliment omgaat. Veel Nederlanders weten toch niet zo goed hoe zij moeten reageren op het krijgen van een mooie opsteker”, aldus Femke van der Hoeven, Country Manager van Parship.nl. De meest voorkomende onhandige reacties zijn:

 • Verlegen worden en daardoor niet weten wat te zeggen.
 • Het compliment afdoen met een grapje.
 • De opmerking bagatelliseren onder het mom van ‘nee joh, het valt wel mee’.
 • Snel een complimentje teruggeven om ervan af te zijn.

‘Lekkere billen hoor’: vaak compliment over uiterlijk
Een compliment is over het algemeen natuurlijk goed bedoeld, maar toch kan het door de reactie van de ontvanger onbedoeld voor een ongemakkelijke situatie zorgen. In het onderzoek is ook gekeken naar de onderwerpen waarover we de meeste complimentjes geven (en dus soms ook struikelen bij het uitdelen):

 • Mooie lach, ogen of billen: 58 procent gaat over het uiterlijk.
 • Ik vind je lief, grappig of goed: 51 procent gaat over de persoonlijkheid.
 • Topper van een collega: 41 procent gaat over werk.
 • Natuurtalent: 28 procent gaat over een vaardigheid zoals beheersing van sport, taal of andere skill.
 • Smaakvol: 21 procent gaat over smaak van een persoon zoals kledingstijl of interieur.
 • Wat ben jij slim: 17 procent gaat over intelligentie.
 • Goed gedaan: 12 procent gaat over het gekozen levenspad zoals huis, opleiding of financiële situatie.
 • Leuke kinderen: 9 procent gaat over het kroost.

Vrouwen vaker compliment over uiterlijk, mannen over persoonlijkheid
Hoewel beide geslachten ongeveer even complimenteus menen te zijn, zijn het wel de vrouwen (98%) die vaker een compliment ontvangen dan de mannen (90%). Wellicht is het cliché toch waar dat mannen weten te scoren met hun humor en charme en vrouwen met hun verschijning, want ook het onderwerp waarover zij een compliment ontvangen verschilt aanzienlijk: vrouwen krijgen vaker een liefkozende opmerking over hun looks (26% versus 12%) en mannen over hun persoonlijkheid (27% versus 22%).

Van der Hoeven: “Dit verschil komt mogelijk omdat vrouwen iets vaker geneigd zijn om elkaar onderling een complimentje geven, maar het verschil kan ook te verklaren zijn omdat vrouwen een betere voelspriet hebben voor een compliment die mannen vaker missen.”

*Onderzoek uitgevoerd onder 1.267 leden van Parship Nederland (18 tot 80 jaar), februari 2017

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlanders zeer complimenteus volk, maar kunnen er niet mee omgaan

 1. Carin

  Het is ook lastig om complimenten te ontvangen… Probeer maar eens gewoon dank je wel te zeggen als iemand iets aardigs tegen je zegt. Je zult dan pas merken hoe vaak je iets anders zegt dan dank je wel!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>