Bafta’s 2016 – ‘De nieuwe kleren van de keizer’, of: hoe ver ga je met je outfit om op te vallen?

Tijdens de uitreiking van de Bafta’s (de Britse Oscars) zondagavond in de Londense Royal Opera House was het weer één grote kostuumparade op de catwalk, de rode loper waar welke prijsuitreiking dan ook tegenwoordig niet meer zonder schijnt te kunnen. Ook dit keer stonden modehuizen en juwelierfirma’s in de rij om een superster te strikken om in en met hun creaties rond te paraderen op de catwalk. Onder oorverdovend lawaai van fans en fotojournalisten moesten de celebs zich verstaanbaar zien te maken tegenover reporters.

Die herrie was een uitkomst, want volgens mij zijn de stompzinnige vragen en de al even voorspelbare antwoorden voor iedereen die meer dan langere school heeft doorlopen niet om aan te horen. Bij het zien van alle hedonistische overdaad moest ik denken aan het sprookje ‘De nieuwe kleren van de keizer‘, over een ijdele keizer die loopt te pronken met zijn creaties, tot een slimme kostuumontwerper hem iets ‘prachtigs’ aansmeert: niks. Het volk vindt het prachtig – niemand spreekt de vorst tegen – tot één brutaal jongetje durft te roepen: ‘Hé, hij loopt naakt!’

Misschien was de kostuumontwerper uit het sprookje dit jaar degene die de prijs voor beste kostuums in ‘Mad Max‘, Jenny Beavan. Zij kwam haar prijs ophalen in een zwart leren jas, een wit T-shirt en een grijze shawl. Presentator Stephen Fry liet zich ontvallen: ‘Je moet wel een groot kostuumontwerper zijn als je verkleed als bag lady naar een prijzengala komt.’ Menigeen was not amused en twitterde schande over de grap van Fry. Zelf zei de komiek dat Beavan een goede vriendin van hem is en het wel degelijk grappig had gevonden. Hij plaatste een foto van zichzelf met Beavan met als bijschrift ‘Jenny zwerver Beavan en Stephen vreselijke vrouwenhater Fry’. De kritiek bleef, waarop Fry zijn profiel van Twitter haalde.

Over opsmuk gesproken: de Britse actrice Julie Walters verloor één van twee de geleende diamanten oorbellen, die volgens haar ‘meer waard waren dan haar huis’. Het kleinood is een slordige 150.000 pond waard en zou van haar oorlel zijn gegleden toen ze een collega omhelsde. Onderdelen van het kostbare pronkstuk werden teruggevonden, maar later meldde het juwelenhuis dat ze alles netjes terug hebben gekregen. Tja… Misschien was die outfit van Beavan zo gek nog niet…

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bafta’s 2016 – ‘De nieuwe kleren van de keizer’, of: hoe ver ga je met je outfit om op te vallen?

  1. Carin

    Je kleding is een prima manier om op te vallen. Dit hoeft niet extreem maar je kunt er wel een eigen style mee creëren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>