Griekenland plat door 24-uursstaking

Griekenland ligt plat vanwege een 24-uursstaking. De bevolking is het spuugzat om nog verder de dupe te zijn van draconische bezuinigingen. Betogers willen de toegang tot het parlement blokkeren, waar de regering  de zoveelste bezuinigingsvoorstellen voorlegt. De regering Papandreou zit in een spagaat: het land dreigt failliet te gaan, maar de Grieken willen niet nóg meer bezuinigen, terwijl de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat eisen in ruil voor een nieuwe noodlening.

De Grieken vinden dat ze zo zoetjes aan genoeg offers hebben gebracht. Musea, ziekenhuizen en havens zijn gesloten, het openbaar vervoer ligt plat en journalisten staken: radio en tv zenden niet uit. De premier heeft vandaag een gesprek met president Papoulias: reden voor de journalisten om tóch maar aan het werkte gaan. Ook het vliegverkeer ondervindt veel hinder. Of er extra geld komt vanuit Europa is nog onduidelijk: de ministers van financiën van de eurolanden zijn er gisteravond op een spoedoverleg in Brussel niet uitgekomen. Minister van Financiën De Jager wil dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen meebetalen aan de hulp, maar die harde eis werd gisteravond niet met applaus ontvangen. De Tweede Kamer steunt De Jager en zes eurolanden voelen veel voor zijn voorstel, maar uiteindelijk moeten alle 17 eurolidstaten dat unaniem besluiten.  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bedenkingen tegen deelname van de private sector: de bank vreest dat banken dan worden meegezogen in de financiële problemen en zelf in de moeilijkheden kunnen komen. Zondag is een extra spoedvergadering in Brussel.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>