Cycloon Pam trekt over Nieuw-Zeeland

IMG_20160527_135354Cycloon Pam, die vrijdag grote verwoestingen veroorzaakte op de Vanuatu, trekt maandag over Nieuw-Zeeland. Tot nu toe vallen de problemen mee. Er zijn windsnelheden tot 145 kilometer per uur gemeten, maar dat kan nog toenemen, omdat het oog van de de cycloon nog niet boven land ligt. Op het Noordereiland zijn huizen langs de oostkust ontruimd, wegen overstroomd en hier en daar is de stoom uitgevallen.

President Baldwin Lonsdal van Vanuatu zei maandag dat Pam alle ontwikkeling op de eilandengroep heeft weggevaagd: ‘Ik noem het een monster. Het werpt de regering en de bevolking van Vanuata terug.’ Hij ziet de klimaatverandering als oorzaak van de cycloon. Op het moment van de ramp was hij in Japan voor een conferentie over rampenbestrijding. Tot nu toe staat het dodental op acht, maar dat ligt vermoedelijk veel hoger. Lonsdal weet zelf ook nog niet of zijn familie in veiligheid is.

Ziektes liggen op de loer op het eilandenrijk, omdat schoon drinkwater ontbreekt. Volgens hulporganisaties is het water besmet en weten veel inwoners misschien nog niet dat ze dat water niet moeten drinken. Vliegtuigen van Australië en Nieuw-Zeeland hebben artsen, noodvoorraden en reddingswerkers naar de hoofdstad Port Vila gebracht.

[videostrip guid="012027514"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>