Tropische cycloon Pam raast over Oceanië

Vrijdag kwam de tropische cycloon Pam aan land bij de Vanuatu Islands in de Grote Oceaan, een groep van 83 eilanden ten noorden van Nieuw-Zeeland, met in totaal 260.000 inwoners. Het is de krachtigste cycloon sinds supertyfoon Haiyan die in 2013 op de Filipijnen huishield en aan zeker 5.235 mensen het leven kostte. Mogelijk is Pan zelfs de zwaarste orkaan die de Pacific ooit heeft getroffen.

CNN meldt dat Pam ‘ongelofelijk veel schade’ heeft veroorzaakt. De eilandengroep is dunbevolkt, maar veel gebouwen zijn niet bestand tegen dit soort noodweer. Pam raast voort met windsnelheden van 270 kilometer per uur en gaat gepaard met zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. De Verenigde Naties vrezen tientallen doden. Volgens hulporganisaties kan het dagen duren voor de omvang van de ramp duidelijk wordt. Naast Vanuatu worden ook de Salomonseilanden en Nieuw-Guinea bedreigd door Pam. De cycloon beweegt zich in de richting van Nieuw-Zeeland.

[videostrip guid="012027299"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>