Vanuatu Eilanden grotendeels verwoest door cycloon Pam

download (1)Cycloon Pam heeft de eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan voor een groot deel verwoest. Nu duidelijk wordt hoe groot de schade is, beseffen hulpverleners dat Pam een van de ergste natuurrampen ooit in Oceanië is. Vrijdag trok de tropische cycloon over het hoofdeiland Efate, met de hoofdstad Port Vila. Alleen daar is de schade inmiddels redelijk bekend. Honderden huizen staan onder water, zijn beschadigd of compleet vernield.

Buiten de hoofdstad en op de andere eilanden vrezen hulpverleners voor het ergste. Ze omschrijven de situatie als ‘catastrofaal’ en ‘apocalyptisch’. Hele dorpen zouden zijn weggevaagd en mogelijk zijn tientallen mensen omgekomen. Er is geen stroom en geen communicatie meer en volgens de president van het land, Baldwin Lonsdale, zijn de meeste inwoners dakloos. Hij roept de wereld op te helpen. In totaal telt Vanuata 267.000 mensen verspreid over 65 eilanden. De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Naast Vanuata zijn ook andere eilandstaten zwaar getroffen door Pam. In Tuvalu zijn vooral in het zuidwesten huizen, gemeenschapsgebouwen en landbouwgrond weggespoeld. Ook Kirbati, de Salomonseilanden en kleine eilandjes bij Papoea-Nieuw-Guinea kampen met schade. De cycloon koerst richting Nieuw-Zeeland. Vooral het Noordereiland zet zich schrap. Inwoners is geadviseerd voor tenminste drie dagen eten en drinken in te slaan en niet het huis uit te gaan. Mensen in lagergelegen gebieden moeten extra op hun hoede zijn voor overstromingen.

[videostrip guid="012027404"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>