Onschuldig telefoontje deed Bin Laden de das om

De Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen op het spoor van Osama bin Laden door een onschuldig telefoontje van een oude bekende met de koerier van de terroristenleider. Dat staat vandaag in de Washington Post in een artikel van de vermaarde journalist Bob Woodward, bekend van Watergate. ‘Waar ben je geweest?  Wat doe je tegenwoordig?’ zou de vriend hebben gevraagd. ‘Ik ben terug bij de mensen bij wie ik vroeger was’, antwoordde de Pakistaanse koerier.

 

Dat telefoontje hielp de Amerikanen aan het mobiele nummer van de koerier (bekend onder het pseudoniem Abu Ahmed al-Kuwaiti), volgens de bronnen van Woodward. Een speurtocht leidde uiteindelijk naar een complex in de Pakistaanse stad Abbottabad. Bin Laden en de andere bewoners van de villa probeerden zo min mogelijk op te vallen. Het huis had geen telefoon –en internetaansluiting en de koerier en andere bewoners reden anderhalf uur van de villa vandaan voordat ze zelfs maar een batterij in hun mobieltje plaatsten. De Amerikanen bespioneerden de villa maandenlang. Op satellietfoto’s zagen ze dat er een man zat die het complex nooit verliet en vrijwel iedere dag twee uur heen-en-weer liep op de hoog ommuurde binnenplaats. Ze noemden hem ‘de slenteraar’. Hij leek een lange man te zijn, maar op de foto’s was niet goed te zien of het inderdaad om Bin Laden ging.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>