‘Kremlin zaait onrust in oosten Oekraïne’

Kremlin-agenten organiseren onrust in het oosten van Oekraïne.’ Dat zegt de interim-president van het land, Alexander Toestsjinov. ‘U weet net als wij wie de massaprotesten organiseert’, zei hij in het parlement in Kiev. ‘Het zijn Kremlin-agenten die dat organiseren en financieren.’ Deze week vielen er bij incidenten in Charkov en Donetsk drie doden. Moskou beschuldigt op haar beurt ‘militante nationalisten’ ervan onrust te zaaien.

Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag het parlement van de Krim ontbonden. Nog is het schiereiland een autonoom deel van het land, maar zondag beslist de bevolking van de Krim of het zich bij Rusland aan wil sluiten. Eerder verklaarde het parlement van de Krim het schiereiland al onafhankelijk van Oekraïne en verklaarde bij Rusland aan te willen schuiven. Zondag is het referendum, al staat de uitkomst vooraf eigenlijk al vast: de meerderheid wil Russisch worden. Opnieuw, want de Krim was eeuwenlang Russische grondgebied. Het was sovjet-leider Chroesjtsjov die het schiereiland ‘cadeau gaf’ aan zijn geboorteland Oekraïne, in die tijd een van de Sovjet-republieken. Toen het land in 1991 onafhankelijk werd, bleef de Krim Oekraïens.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>