D-day voor de euro

Donderdag 21 juli komen de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel bijeen op een ingelaste eurotop om  een definitieve oplossing voor de financiële crisis van Griekenland te zoeken. Tot nu toe hielden politici en banken stug vol dat het land al het geleende geld terugbetaalt, maar die rente loopt zo hoog op, dat het land de schuld nooit zal kunnen aflossen. Mede door de hoge rente nam de schuldenlast van Griekenland het afgelopen jaar niet af, maar groeide met 20 procent.

 

Veel economen geloven er niets van dat de Grieken het geleende geld kunnen terugbetalen: bussen helpt niet meer, rustig laten uitbranden misschien wel, door een deel van de schuld kwijt te schelden. In ieder geval mag het vuur niet overslaan naar landen als Portugal en Spanje. Daarom gaan er stemmen op om het Europees noodfonds sterk te vergroten. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei woensdag dat de eurolanden ‘hun Europese verantwoordelijkheid dienen te nemen: de situatie is ‘zeer ernstig.’ Wat er ook gebeurt; de ingelaste eurotop moet donderdag tot een compromis leiden. De top hangt als een zwaard van Damocles boven de beurzen. De Tweede Kamerleden die gaan over Financiën en Europese zaken komen speciaal terug van reces en debatteren donderdagochtend voorafgaand aan de top met de minister van Financiën, Jan Kees de Jager.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>