Slag om Tripoli begonnen

De slag om Tripoli lijkt te zijn begonnen. Libische opstandelingen rukken op naar de hoofdstad Tripoli. Volgens de Nationale Overgangsraad (NTC) ging zaterdagavond een ‘ Operatie Sirene’  van start, die Gaddafi moet isoleren tot hij zich overgeeft of vertrekt. De NAVO heeft in Tripoli 22 militaire doelen gebombardeerd. Opstandelingen hebben een legerbasis op 25 kilometer van de hoofdstad ingenomen. In verschillende wijken zijn geweervuur en explosies te horen. Bewoners zijn massaal de straat opgegaan en krijgen steun van rebellen uit Mizrata, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Die zouden vanochtend over zee de hoofdstad zijn binnen gedrongen.

Gaddafi blijft strijdvaardig en weigert de macht af te staan. Hij blijft in Tripoli tot het bittere einde. Dat zei hij in een geluidsopname die de staatstelevisie zondagavond liet horen. Rebellen beweren dat de dictator al is gevlucht. Dit weekend veroverden de rebellen bij de westelijke stad Zawiya de enige nog functionerende olieraffinaderij. Ze beheersen de belangrijkste snelweg van de hoofdstad naar Tunesië en de zuidelijke aanvoerroute.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>