Tripoli steeds meer ingesloten

Libische opstandelingen naderen Tripoli: ze claimen dat de frontlinie zondagochtend op minder dan dertig kilometer van de hoofdstad ligt. Persbureau Reuters meldt dat de rebellen bij de westelijke stad Zawiya de enige nog functionerende olieraffinaderij hebben veroverd. Ook het stadje Gayran, tachtig kilometer ten zuiden van Tripoli, zouden ze in handen hebben. Nu beheersen de rebellen de belangrijkste snelweg van de hoofdstad naar Tunesië en de zuidelijke aanvoerroute: Tripoli raakt steeds meer ingesloten.

 

De situatie in de Libische hoofdstad is onduidelijk. Gisteravond en in het begin van de nacht waren er beschietingen en explosies te horen. De rebellen zeggen dat ze in de buitenwijken staan, maar volgens de autoriteiten zijn ze gedood of gearresteerd. Een regeringswoordvoerder sprak het gerucht tegen dat Gaddafi Libië zou hebben verlaten. De Libische staatstelevisie liet een geluidsopname van de Libische leider horen, waarin hij de overwinning claimt en het land feliciteerde met het vernietigen van de opstandelingen, in zijn ogen ‘ratten’. Gaddafi haalde opnieuw fel uit naar de westerse coalitie die militaire doelen in Libië bombardeert. Een land als Frankrijk ‘is alleen maar uit op onze olie’, zei Gaddafi. Wanneer de toespraak werd opgenomen, is niet duidelijk. Gaddafi noemde datum en tijd en de staatstelevisie meldde dat het een rechtstreekse uitzending was, maar daaraan wordt getwijfeld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>