Kapitein en bemanningslid rampschip opgepakt wegens mensensmokkel

De kapitein en een bemanningslid van het rampschip, dat dit weekend kapseisde in de Middellandse Zee, zijn opgepakt: een Syriër en een Tunesiër. Overlevenden wezen de twee mannen aan als bestuurder van de boot en een bemanningslid. Ze worden verdacht van het organiseren van illegale immigratie en de kapitein van dood door schuld.

Bij de ramp kwamen zeker 800 vluchtelingen om het leven, aldus een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie. De boot vertrok zaterdag rond 8.00 uur vanuit de Libische hoofdstad Tripoli met aan boord vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Somalië. Het schip zou zijn gekapseisd toen een Portugees schip de vluchtelingen wilde redden. Te veel passagiers stonden aan één kant van de boot. Honderden opvarenden zaten onderin het schip als ratten in de val, toen het schip omsloeg. Maandag kwamen 27 van de 28 geredde bootvluchtelingen aan in Catania op Sicilië.

De Europese Commissie heeft maandag een tienpuntenplan gepresenteerd over de aanpak van de vluchtelingenproblemen op de Middellandse Zee. Donderdag wordt in Brussel een Europese top gehouden. De politie heeft maandag op Sicilië 24 mensen gearresteerd op verdenking van mensenhandel. Zij zouden behoren tot een crimineel netwerk dat de ‘Libische route’ wordt genoemd. De ‘handelaren des doods’ moeten de afgelopen twintig jaar zeker 32 miljard euro aan illegale immigratie hebben verdiend. Zeker 20.000 migranten overleefden de oversteek niet.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>