Unieke Marsmeteoriet gevonden in de Sahara

In 2011 is in de Sahara is een Marsmeteoriet gevonden van ongeveer 2,1 miljard jaar oud: het begin van het meest recente geologische tijdperk, het Amazonian. Na grondig onderzoek concluderen wetenschappers dat de vondst bijzonder is, omdat deze verschroeide steenklomp, ‘Black Beauty’ ‘genoemd,  veel meer water bevat dan andere Marsmeteorieten. Het kan betekenen dat zich op Mars veel langer water bevond dan tot nu toe werd aangenomen. ‘Het gesteente kan in contact zijn geweest met het oppervlaktewater’, zei een onderzoeker, ‘mede mogelijk gemaakt door vulkanisch magma of door vloeistoffen van kometen die in die tijd op Mars insloegen.’ Mogelijk komt de steen uit een kratermeer van Mars, omdat het vulkanisch van oorsprong is.

Ook bevat de meteoriet zuurstofisotopen in verhoudingen die tot nu toe op Mars niet zijn waargenomen. Mogelijk wijst dat erop dat er in de korst van Mars ook reservoirs met zuurstof zitten. Het is voor het eerst dat een meteoriet in verband wordt gebracht met de korst van Mars. Recent onderzoek van Marsverkenners wijst erop dat 111 eerder gevonden marsmeteorieten in ieder geval niet afkomstig zijn van de korst van de rode planeet. De in de Sahara gevonden steenklomp komt er wel mee overeen. Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten met eerder gevonden meteorieten afkomstig van Mars, zoals organisch koolstof.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Unieke Marsmeteoriet gevonden in de Sahara

  1. piet

    Staat er een stempel op made op mars?

      /   Reply  / 
    1. Ben

      Nee Piet, de wikkel zat er nog om.

        /   Reply  / 
    2. JBS

      @ Piet, dat was dus ook mijn eerste reactie.
      @ Ben, dat verklaart alles ;D)

        /   Reply  / 
  2. j.v.d.wielen

    woorden als mogelijk/ het zou kunnen/ misschien/ we kunnen aannemen/env gebruikten Darwin al in zijn idee
    maar dat zijn geen bewijzen maar vermoedens
    iets wat men vermoed is geen waarheid.

      /   Reply  / 
  3. marco

    De miljarden jaren vliegen je weer om de oren, zelfs tot achter de komma. Zijn er mensen die dit klakkeloos aannemen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>