Problemen vliegverkeer Bali door vulkaanuitbarsting nog niet voorbij

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Vulkaan Rinjani op het Indonesische eiland Lombok spuwt sinds anderhalve week as de lucht in. Door de aswolk moest het vliegveld Ngurah Rai op Bali dicht. Het ligt in de buurt van de Balinese hoofdstad Denpasar en is een van de belangrijkste luchthavens van Indonesië. Een paar dagen later ging de luchthaven weer open, omdat de aswolk naar het zuiden afdreef. Maar de wind in de regio kan tot wel zes keer per dag van richting wisselen. Vorige week waren onder meer Nederlandse toeristen gestrand, nu zijn reizigers uit Australië de dupe.

De Australische luchtvaartmaatschappij Virgin Australia liet maandag weten dat de omstandigheden onvoorspelbaar zijn en dat alle vluchten voorlopig aan de grond zullen blijven. Dinsdagochtend moesten twee vliegtuigen van Jetstar vanuit Sydney rechtsomkeert maken, omdat ze door de aswolk niet op de luchthaven van Bali konden landen. Duizenden Australische toeristen zitten vast op het vakantie-eiland. De vorige keer dat de Rinjani actief werd, was in 2009: dat duurde toen maar liefst 18 maanden. Vulkaanas is gevaarlijk voor vliegtuigen, omdat het makkelijk tot in de motoren kan doordringen en daar kan smelten, waardoor de motoren kunnen uitvallen. In juli was het vliegveld ook een paar dagen gesloten vanwege een aswolk uit vulkaan Mount Raungh op Oost-Java.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>