Gijzeling München smet op Olympische historie

In de nacht van 4 op 5 september 1972 vielen Palestijnse terroristen het appartement van de Israëlische sporters in het Olympisch dorp binnen. Op dat moment waren de Olympische Spelen van München bezig. Het hadden ‘de vrolijke spelen’ moeten worden, waarbij Duitsland zich na de Tweede Wereldoorlog wilde profileren als vreedzaam en modern land. Mede door fouten bij de Duitse politie kwamen 11 Israëlische agenten, een Duitse agent en vijf terroristen om. Dat is al jaren bekend, maar het Israëlische nationale archief openbaarde onlangs stukken, waaruit blijkt hoe knullig het er bij de Duitse politie moet hebben toegegaan.

De politie had geen idee om hoeveel daders het ging, de Israëlische Mossad mocht alleen toekijken, er waren geen scherpschutters en er was niemand leek uitgerust om tot actie over te gaan. De bevrijdingsactie mislukte: alle elf atleten en vijf van de acht terroristen kwamen om het leven. De andere drie werden ingerekend, maar kwamen vrij na de kaping van een vliegtuig van Lufthansa in Beiroet. De enige eis van de kapers was hun vrijlating, iets waarop Duitsland onmiddellijk inging, zonder overleg met Israël. De drie terroristen vlogen daarna naar Libië en werden er als helden onthaald. Israël was des duivels en heeft er alles aan gedaan om de daders op te sporen (wat ze bij twee van hen is gelukt).

Na hun vrijlating zou toenmalig Duitse minister van Buitenlandse Zaken Scheel hebben gezegd: ‘Het hoofdstuk München is nu afgesloten.’ Onlangs meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat er in het diepste geheim contact was tussen de Duitse regering en de terreurorganisatie ‘Zwarte September’ die had huisgehouden in München. Dat artikel lijkt hardnekkige geruchten te bevestigen dat de Duitsers de kaping in scène hadden gezet om van de drie gijzelaars af te komen. Zo zaten er bijvoorbeeld maar zeven passagiers in het toestel. Het hoofdstuk München blijkt veertig jaar na dato niet afgesloten. De zwartste dag in de Olympische geschiedenis, die vandaag in München werd herdacht, blijkt nog altijd actueel.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>