Zweden: start viering 500 jaar Reformatie op 31 oktober

IMG_20160829_104202Maandag 31 oktober (de dag voor Allerheiligen) start de viering van 500 jaar reformatie, in de Zweedse stad Lund. Hier werd in 1947 de Lutherse Wereld Federatie opgericht. Opmerkelijke gast: conservatieve katholieken zullen not amused zijn, maar paus Franciscus komt en woont in de kathedraal van Lund een oecumenische viering van de Lutherse en de Rooms-Katholieke Kerk bij, samen met vertegenwoordigers van andere christelijke stromingen.

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat de Duitse theoloog Maarten Luther (1483-1546) zijn 95 stellingen publiceerde. Het verhaal gaat dat hij ze aan de deur van de kerk in de Duitse stad Wittenberg spijkerde. Luther trok van leer tegen de wereldse invloed van de kerk, zoals verkopen van aflaten, waarmee zonden werden vergeven (en de kas van de kerk werd gespekt). Het was het begin van de Reformatie, die leidde tot oprichting van protestantse kerken. Luther werd door de kerk tot ketter verklaard en geëxcommuniceerd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>