Palmpasen – de laatste zondag voor Pasen

Zondag 24 maart 2013 is het Palmpasen: de laatste zondag van de vastenperiode die op Aswoensdag na carnaval. Het is de laatste zondag voor Pasen en wordt ook wel Palmzondag genoemd. De katholieke feestdag luidt de Passietijd in, of de Goede Week. In Nederland worden in deze week traditioneel in het hele land uitvoeringen van de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd, hier en daar ook andere passies, zoals de Johannes Passion (volgens kenners mooier dan de Matthäus). Op Palmpasen wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Kinderen liepen vroeger met Palmpasen over straat met een Palmpasenstok: een versierde stok, waaraan vijgen, slingers, vlaggetje, bloemen en geschilderde eieren hangen. Bovenop kraait een haantje van brood. Vooral in Twente en de Achterhoek leeft deze traditie nog voort.

 

In de Rooms-katholieke kerk worden met Palmpasen palmtakken gewijd, in de noordelijke streken zijn dat – vanwege het klimaat – buxustakken. Na de wijding volgt een processie met gezang, dat eraan moet herinneren dat het volk Jezus met gejuich binnenhaalde in Jeruzalem. De muziek heeft (net als trouwens de hele dag) een verdrietige ondertoon, omdat datzelfde volk hem op Goede Vrijdag uitjouwde. Na de mis worden de gewijde palmtakken achter het kruisbeeld gestoken. In de protestantse kerken leggen de mensen een openbare belijdenis af van het geloof. Sommige kerken doen dat met Pinksteren. Palmzondag wordt sinds 1969 ook wel Passiezondag genoemd: tot dat jaar viel deze zondag op de tweede zondag voor Pasen. Een oud kinderliedje met Palmpasen luidt:

Palm Palm Pasen, hei koerei – Over enen zondag krijgen wij een ei

Één ei is geen ei – Twee ei is een half ei – Drie ei is een paasei

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>