Luciafeest – Zweeds lichtfeest

Donderdag 13 december is een speciale dag in Zweden. Op de naamdag van Sint Lucia wordt het Luciafeest gevierd, een typisch Zweeds lichtfeest. De traditie stamt uit de middeleeuwen en heeft zich in de 20e eeuw van Västergötland naar de rest van Zweden en naburige landen als Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland verspreid. In Zweden luidt het Luciafeest het begin van de kerstperiode in.

 

De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterfeest overgenomen. Toen kwam de dertiende december overeen met midwinternacht: de kortste dag van het jaar. Door kalenderwijzigingen is de dag verschoven naar 21 december. In Zweden dragen meisjes vroeg in de morgen witte kleding en kaarsjes op het hoofd. Om de rest van het gezin en ouderen te wekken en eten te brengen; daarbij worden speciale Lucialiedjes gezongen. Ieder dorp kiest elk jaar een eigen Lucia. Vaak worden er op deze dag lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten. Italië en Kroatië kennen ook de viering van de naamdag van Sint Lucia, in een andere vorm.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>