150 landen tekenen akkoord over beperken broeikasgassen

IMG_20160829_104202In de Rwandese hoofdstad Kigali hebben 150 landen een akkoord bereikt over het beperken van broeikasgassen die worden gebruikt in koelkasten en airco’s: fluorkoolwaterstoffen (hfk’s). Het is de eerste grote doorbraak na het klimaatakkoord van Parijs eind vorig jaar. Hierdoor zou de aarde deze eeuw een halve graad minder kunnen opwarmen. Hfk’s worden sinds de jaren ’80 gebruikt in plaats van cfk’s, die de ozonlaag aantastten. Hfk’s doen dat niet, maar zijn toch schadelijk.

De rijke landen hebben zich verplicht om in 2019 te beginnen met het terugdringen van hfk’s, China en de meeste ontwikkelingslanden beginnen er in 2024 mee, India en de Golfstaten in 2028. In 2036 moet de uitstoot met 85 procent zijn afgenomen. De rijkere landen hebben arme landen hulp toegezegd bij de vereiste technologische aanpassingen om de uitstoot van hfk’s terug te dringen. Zijn de afspraken van Parijs vorig jaar niet bindend, de landen die in Kigali hebben ondertekend zijn juridisch gebonden hun afspraken na te komen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>