Troonswisseling in België

IMG_20160602_132622België heeft een nieuwe koning: Filip. Hij is de zevende koning van het land. De troonswisseling in België was veel soberder dan die bij ons. In de regel wordt er een nieuwe vorst beëdigd als de vorige is gestorven en dan is er geen reden voor feest. Daarnaast vinden onze zuiderburen het een Belgische aangelegenheid. Koninklijke gasten waren er dan ook niet bij. De dag viel samen met de nationale feestdag, waarop het land viert dat het in 1831 onafhankelijk werd. België telt nu twee koningen (Filip en Albert) en drie koninginnen (Mathilde, Paola en Fabiola). De meeste vorstenhuizen kennen geen abdicatie, zoals in ons land, waar koningin Beatrix na de abdicatie prinses werd. De gemalin van een overleden vorst blijft in de regel koningin, zoals Fabiola na de dood van koning Boudewijn.

 

De feestdag begint ieder jaar met de Te-Deum viering met de hele koninklijke familie in de Sint-Michiels kathedraal. Na de mis ondertekende koning Albert de abdicatie in de troonzaal van het Koninklijk Paleis in Brussel, na zijn laatste toespraak als koning te hebben gehouden. Hij prees de premier en de leiders van de acht betrokken politieke partijen voor de vorming van een regering in politiek moeilijke tijden, maar ook de oppositie ‘zonder dewelke er geen democratie zou bestaan’. Toen hij zijn vrouw Paola toesprak en bedankte, reageerde ze zichtbaar geëmotioneerd. Ook prinses Mathilde had moeite met haar gevoelens, toen vader en zoon elkaar omhelsden. Premier Di Rupo bedankte en prees de koning in zijn speech en drukte zijn opvolger op het hart om zich afstandelijk op te stellen. Na de troonsafstand zat het land heel even zonder koning. Dat is niet ongebruikelijk in België. De Grondwet gaat uit van het scenario dat de koning overlijdt. Tot de nieuwe koning de eed heeft afgelegd, heeft het land heel even geen regerend vorst en is de ministerraad tijdelijk staatshoofd.

Om 12 uur legde Filip de eed af in een bijzondere zitting van het Belgische parlement (Kamer plus Senaat) in het parlementsgebouw. Iedereen die er toe deed, waren aanwezig, maar een aantal partijen niet. Vlaams Belang komt niet en de Vlaamse (republikeinse) N-VA stuurde een bescheiden delegatie. In het verleden werd de eedaflegging van zowel Boudewijn als Albert verstoord door een incidentje. Beide keren klonk in de vergaderzaal ‘Leve de Republiek’, tot verontwaardiging van de meeste aanwezigen. De Vlamingen liepen sowieso niet zo warm voor de troonswisseling als het Frans- en Duitstalige deel van het land. Koning Albert legde in zijn laatste toespraak voor televisie nog een keer de nadruk op ‘het bewaren van de cohesie van het land’. Na de eedaflegging volgde de balkonscène. Daarna was er het jaarlijkse defilé en het afsluitende vuurwerk, waarbij de hele koninklijke familie altijd aanwezig. Die staan ieder jaar op het programma van de nationale feestdag en zijn dus niet speciaal voor de troonswisseling ‘ingelast’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>