Val Berlijnse Muur luidde einde Koude Oorlog in

IMG_20140528_145731

@Erik Feenstra

Vrijdag 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur: het symbool van de Koude Oorlog. Het luidde het eind in van de Koude Oorlog en de aanzet tot de Duitse eenwording op 3 oktober 1990. Zaterdag 13 augustus was het precies vijftig jaar geleden dat in Berlijn werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur, die Oost en West-Berlijn scheidde. Op 13 augustus 1961 zagen West-Berlijners tot hun grote schrik dat ze door prikkeldraad waren omsingeld, dat in één nacht was geplaatst.

De dagen erop werd het prikkeldraad door een muur vervangen. Volgens de autoriteiten van de DDR (Oost-Duitsland) was de muur nodig om ‘imperialistische Westerse inmenging’ uit te bannen, maar de eigenlijke reden was dat het land leegliep. Vooral hoger opgeleide werknemers en academici zochten hun heil in het ‘kapitalistische’ westen en keerden het communistische oosten de rug toe. Berlijn was op dat moment de enige plek in Duitsland zonder grens tussen beiden landen. Families, vrienden en buren waren ineens van elkaar gescheiden. Mensen die toevallig aan de andere kant van de muur verbleven, konden niet meer naar huis. Al gauw stond er een vier meter hoge muur, 155 kilometer lang rondom heel West-Berlijn. Aan de oostkant van de muur kwam een brede kale strook met wachttorens, mijnenvelden, honden en andere draconische middelen om vluchtpogingen tegen te gaan. In totaal probeerden 100.000 mensen van oost naar west te vluchten; ruim 600 van hen stierven, minstens 136 bij de Berlijnse Muur.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>