Suu Kyi neemt na 21 jaar Nobelprijs in ontvangst

IMG_20160531_143834De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen die haar 21 jaar geleden al werd toegekend. Lange tijd was ze onder huisarrest geplaatst door de militaire heersers van Myanmar, het vroegere Birma. Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor haar geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten. De toekenning had haar indertijd ‘vanuit haar isolement naar de wereld van andere mensen teruggehaald’, zei Suu Kyi bij de uitreiking in Oslo.

 

Ze zag het als een erkenning voor haar strijd en zei voorzichtig optimistisch te zijn over de democratische hervormingen in haar land, dat sinds de jaren ’60 door een militaire junta wordt geregeerd. Ook al hebben de militairen er nog altijd veel macht: er waren onlangs verkiezingen, waarbij de nu 66-jarige Suu Kyi tot parlementariër werd verkozen. Ze riep op tot de vrijlating van de politieke gevangen in haar land.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>