Lancering raket Noord-Korea mislukt

Noord-Korea zou gisteravond rond 23.30 uur Nederlandse tijd een raket lanceren, maar dat is mislukt. In eerste instantie werd dat gemeld door Zuid-Korea, later ook door Japan en de Verenigde Staten (VS). Noord-Korea zweeg de eerste uren als het graf, maar gaf uiteindelijk toe dat het niet lukte een raket in een baan om de aarde te krijgen.

De VS heeft de lancering veroordeeld. Een woordvoerder van het Witte Huis had het in een verklaring over ‘provocatie, een schending van regionale veiligheid, internationaal recht en in strijd met wat het land zelf recente heeft beloofd.’ Rusland vond de lancering in strijd met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Noord-Korea beweerde dat het een weersatelliet in een baan om de aarde te brengen, om de 100e verjaardag van de grondlegger van het land, Kim Il-sung, te eren. Volgens waarnemers maakte het deel uit van het nucleaire programma van het stalinistische land.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>