UNESCO in crisis

De UNESCO is bang in een financiële crisis terecht te komen. Nadat Palestina met een meerderheid werd toegelaten als volwaardig lid van de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur, zullen de Verenigde Staten hun contributie niet meer betalen. Dat gebeurt uit onvrede over het besluit om Palestina toe te laten. Minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat  het de regering verboden is om organisaties te steunen die de Palestijnse staat als lid accepteren.

De VS, een trouwe bondgenoot van Israël, stemde tegen. Het land is goed voor 20 procent van het budget van UNESCO en zou komende maand 60 miljoen dollar overmaken, maar dat gaat niet door. Ook Canada is not amused en gaat hun lidmaatschap evalueren, zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird. Israël wil de samenwerking met de Unesco herzien. In Parijs stemden maandag 107 leden voor toelating van de Palestijnen, 52 landen onthielden zich en 14 stemden tegen, waaronder ook Nederland en Duitsland. Grote landen als Rusland, China, India. Zuid-Afrika en Brazilië stemden vóór.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “UNESCO in crisis

  1. Likoed Nederland

    Er staat niet waarom o.a. de VS, Israel en Nederland zo verontwaardigd zijn.

    Dat is omdat in de Oslo akkoorden – die door de internationale gemeenschap zijn gegarandeerd – de Palestijnen zich verplicht hebben om geen eenzijdige stappen te nemen, maar te onderhandelen over een definitief vredesverdrag.
    In strijd daarmee weigeren ze nu al jaren om daarover te onderhandelen.

    En met deze eenzijdige stappen geven ze helemaal aan internationale verdragen aan hun laars te lappen en geen (tweestaten)oplossing te willen.
    Dat kan niet geaccepteerd worden.

      /   Reply  / 
  2. erlise

    ’2014: de euro is begraven; in Athene is een militaire junta aan de macht; Berlijn versterkt zijn militair apparaat’

    De Franse Europaspecialist Jean Quatremer, een journalist die schrijft voor de Franse krant Libération, publiceerde deze week op zijn blog Coulisses de Bruxelles een fictief stuk over hoe het Europa van 2022 eruit zal zien: http://goo.gl/ilRP2

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>