Dag van de Verenigde Naties

Maandag 24 oktober is het de Dag van de Verenigde Naties. Op 24 oktober 1945 werden de Verenigde Naties (VN) opgericht, met 51 lidstaten, met als hoofddoel de vrede te bevorderen. Nu zijn bijna alle landen ter wereld (193) lid van de VN en evenveel vlaggen staan opgesteld voor het hoofdkantoor in New York aan de First Avenue. De vlaggenmasten staan in een cirkel, met allemaal dezelfde tussenruimte, om de gelijkheid binnen de organisatie te onderstrepen. Een land dat lid wordt, aanvaardt de doelstellingen en voorschriften die zijn vastgelegd in het Handvest.

 

De VN telt vier doelstellingen: bevorderen van vrede en veiligheid, vriendschapsbanden tussen naties, oplossen van internationale problemen en naleven van de mensenrechten. De eerste Algemene Vergadering vond plaats in Londen. Daar werd besloten dat de permanente hoofdzetel in de Verenigde Staten zou komen. In december 1946 stelde John D. Rockefeller Jr. acht miljoen dollar beschikbaar voor een stuk grond langs de East River in New York City. Daar verrees de zaal voor de Algemene vergadering, een secretariaatsgebouw van 39 verdiepingen, een conferentiegebouw en een bibliotheek. Het werd officieel geopend op 9 januari 1951. Het grondgebied is erkend als onschendbare internationale zone, met een eigen vlag, een eigen veiligheidsdienst, een eigen postdienst en eigen postzegels.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>