Chinezen woedend over treinramp

De treinramp afgelopen zaterdag in China, waarbij een deel van een hogesnelheidstrein van een brug omlaag stortte en 43 levens kostte, heeft gezorgd voor een storm van kritiek. Menselijke fouten en een ontwerpfout in de seinapparatuur zijn de oorzaak van het ongeluk. Zaterdag viel een trein stil door blikseminslag. Een sein dat op rood had moeten staan, stond op groen: de achteropkomende trein botste op de stilstaande trein. De Chinezen waren woedend bij het zien van de beelden: ‘een gloednieuw spoor, hoe is dat mogelijk’, was de kritiek. De woede groeide toen graafmachines de treinstellen naar boven moesten halen, nadat plaatselijke autoriteiten ze hadden begraven. Een letterlijke doofpot.

 

Tegen die doofpotcultuur gingen honderden Chinezen de straat op: een unicum in het totalitaire China. Ze beweren dat de overheid de oorzaak geheim houdt en eisen openheid van zaken. In een officieel document dat via een buitenlandse website uitlekte, staat dat de overheid niet wil dat journalisten ‘onafhankelijk interviews afnemen, maar louter afgaan op officiële berichtgeving van de overheid’. Om de woede te sussen, kwamen de autoriteiten met de eerste onderzoeksresultaten naar buiten. Ook premier Wen Jiabao werd ingezet om de woede wat te temperen. Hij bezocht de plek van het ongeluk en beloofde alle verantwoordelijken streng te straffen. China bouwt met een noodgang aan een HSL-net, dat binnen een aantal jaren is uitgegroeid tot het grootste ter wereld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>