Moody’s dreigt kredietwaardigheid VS te verlagen

De Amerikaanse schuld is torenhoog: een bijna niet meer uit te spreken bedrag. Republikeinen en Democraten bakkeleien al maandenlang over de voorwaarden waaronder het kredietplafond mag worden verhoogd. Het land heeft in mei het wettelijke schuldenmaximum bereikt. Als dat op korte termijn niet gebeurt, dreigt de AAA rating in gevaar te komen, aldus kredietbeoordelaar Moody’s. De Amerikanen moeten er voor 2 augustus uit zijn, anders is begin volgende maand het geld op, komt er een stop op de uitgaven en kan het land geen enkele rekening meer betalen.

 

Een lagere kredietstatus is ongunstig omdat de rente op Amerikaanse Staatsleningen dan stijgt. Veel financiële producten zijn gekoppeld aan die rente die als risicovrije rente wordt gezien. Volgens economen zijn de verstrekkend voor de hele wereld. De waarde van de dollar daalde onmiddellijk en alle financiële beurzen stonden vanmorgen in de min. Eerder dit jaar waarschuwden de grote kredietbeoordelaars al voor de mogelijkheid van een verlaging van de rating, door de VS op ‘outlook negative’ te zetten. Amerikaanse overheidsfunctionarissen waren toen not amused. De VS heeft de AAA rating sinds het begin van de 20e eeuw en dat werd pas in 1995 voor het eerst in twijfel getrokken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>