Scepsis bij uitslag referendum Marokko

In Marokko heeft 98,6 procent van de bevolking voor hervormingen gestemd. Dat is de voorlopige uitslag na telling van de stemmen van het referendum van 1 juli. De opkomst kwam uit op circa 73 procent. Marokkanen hebben massaal ‘ja’ gezegd tegen een nieuwe grondwet die meer democratie moet brengen. Onder druk van demonstraties stelde koning Mohammed VI wijzigingen voor. Critici vinden het referendum een farce, omdat de koning ondanks de wijzigingen de meeste macht in handen houdt. Ze riepen op niet te gaan stemmen.

 

De premier van Marokko krijgt weliswaar meer macht, maar de koning houdt heet vetorecht. De scheiding tussen uitvoerende en wetgevende macht wordt verscherpt, maar de koning blijft hoofd van gelovigen, het leger en de veiligheidsdiensten. Critici zetten ook vraagtekens bij de uitslag van het referendum. Van de 20 miljoen stemgerechtigden stonden er slechts 13 miljoen geregistreerd. Er zou zijn geknoeid met opkomstcijfers en de identiteit van stemmers werd niet gecontroleerd op stembureaus. Niettemin lijkt de grote opkomst erop dat een groot deel van de Marokkanen achter de populaire koning staan. Marokko kent de oudste dynastie in de Arabische landen. De officiële uitslag van het referendum kan nog dagen op zich laten wachten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>