China laat tweede prominente dissident vrij

China heeft de prominente dissident Hu Jia zondag vrijgelaten. Hij zat vast wegens opruiing en zat een celstraf van 3,5 jaar uit. Zondagochtend keerde hij terug naar huis, maar zijn vrijheid kan wel eens beperkt worden door surveillances. Mogelijk krijgt hij te maken met een vorm van huisarrest. Hu Jia streed voor meer burgerrechten en belandde in 2008 in de gevangenis. Hij kwam op voor rechten van mensen met hiv/aids, wezen, politieke gevangen en voor het milieu. Het Europese Parlement kende hem in 2008 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe.

 

Hij werd opgepakt, omdat hij ervan werd verdacht samen met een aantal buitenlanders van plan was de Olympische Spelen van 2008 in Peking te verstoren. Zijn vrijlating komt een paar dagen na die van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Op internet verschenen de afgelopen maanden oproepen tot demonstraties. Die vonden niet plaats, maar de Chinese autoriteiten hebben als reactie daarop honderden advocaten, activisten en andere intellectuelen ondervraagd, vastgehouden of onder huisarrest gesteld. Mede vanwege de onlusten in de Arabische wereld lijkt Peking een hardere koers te varen tegen de oppositie.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “China laat tweede prominente dissident vrij

  1. H.D.B. Go

    Een regering zoals die in de Volksrepubliek China zou economisch volkomen geboycot moeten worden. Maar zoals gewoonlijk worden door de economisch belangrijke landen, mensen rechten met de mond beleden. Het is business as useful! Net zoals dat het beleid gedurende jaren geweest was in de Arabische regio. En nu de Arabische bevolking het niet meer langer pikken en voor terechte democratische vrijheden de straat opgaan, staan de economische belangrijke landen als een stelletje sukkels een beleid te voeren waar elke logica ontbreekt. Tja, dat is nou de rekening die je gepresenteerd krijg.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>