IJsland moet terugbetalen

IJsland moet Nederland en Groot-Brittannië de geleende miljarden euro’s binnen drie maanden terugbetalen. Dat heeft de vrijhandelsassociatie EFTA vrijdag bekendgemaakt. Voor ons land gaat het om een bedrag van 1,3 miljard euro. Beide landen schoten miljarden voor om de spaarders van Icesave te compenseren. Deze IJslandse internetspaarbank ging in oktober 2008 failliet. De IJslandse bevolking stemde begin mei in een referendum voor de tweede keer tegen het akkoord dat Nederland en Groot-Brittannië met IJsland sloten over terugbetaling van de schulden.

 

De EFTA (European Free Trade Association) is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Deze landen zijn geen lid van de Europese Unie (EU). De EFTA heeft als doel de onderlinge vrije handel te bevorderen en heeft onderlinge afspraken met de EU. Eerder tikte de EFTA IJsland ook al op de vingers omdat het de afspraken over terugbetalen niet nakwam.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>