Portugal maakt ruk naar rechts

De parlementsverkiezingen in Portugal hebben gisteren een ruk naar rechts opgeleverd. De centrumrechtse partij PDS haalde maar liefst 39 procent van de stemmen; de zittende socialisten van premier José Socrates bleven steken op 28 procent. Partijleider Passos Coelho gaat met zijn PSD op zoek naar een meerderheid, vermoedelijk met de kleinere conservatieve partij CDS/PP. Socrates heeft na zijn nederlaag zijn afscheid uit de Portugese politiek aangekondigd.

 

Zijn kabinet viel na zes jaar, toen het te weinig steun kreeg voor ingrijpende bezuinigingen die Europa en het IMF het land hebben opgelegd. Daardoor waren nieuwe verkiezingen nodig. Het is nog maar de vraag of een kabinet met een andere kleur het écht anders kan aapnpakken. Weliswaar beloofde Coelho in zijn overwinningstoespraak ‘een nieuw Portugal’, het land verkeert in economisch zwaar weer en de overheid moet de komende jaren 30 miljard euro besparen: de eis van Europa en het IMF om noodhulp te kunnen krijgen. Vorige maand waren regering en oppositie het onder de druk van de EU en het IMF al eens geworden over hogere belastingen en lagere ambtenarensalarissen en pensioenen, om het begrotingstekort omlaag te krijgen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Portugal maakt ruk naar rechts

  1. Jorein Versteege

    De ”Socialistische” Partij in Portugal is een gedegenereerde ex-sociaal democratische partij, die alleen nog in naam socialistisch is. De rechtse Sociaal-Democratische Partij ( PSD ) is ook niet sociaal democratisch van aard. De PSD is een conservatieve partij, ondanks de naam sociaal democratisch in haar naam. De verrechtsing van de sociaal democratie, maakte van de PS een ”sociaal” liberale partij en van de PSD een conservatieve partij.

    Een ruk naar rechts? Nee, want veel mensen zijn fel tegen de asociale bezuinigingen. Ze laten alleen misleiden door de PSD die de ”socialisten” van premier José Socrates de schuld van alle ellende geeft. De PS van José Socrates is terecht gestraft voor de neoliberale gruwelijkheden die ze gepleegd hebben. Maar de nieuwe PSD regering zal ook ZEER onpopulair worden.

    Socialistisch is Portugal nooit geweest. Terwijl de grondwet wel spreek over een socialistische koers. De ”Socialistische” Partij heeft de werkendeklasse verraden. De conservatieve Sociaal-Democratische Partij zal net zo asociaal regeren als de PS dat deed.

    Dat allemaal om het misdadige IMF en de neoliberale EU tevreden te houden. Boven aan de top van de piramide staat de werkelijke schuldige; het kapitalistische systeem.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>