Dr. Death overleden

De Amerikaanse voorvechter voor het recht op euthanasie, Jack Kevorkian, is in een ziekenhuis in Detroit overleden. Tegenstanders noemden hem Dr. Death, omdat hij meer dan honderd mensen hielp bij hun zelfgekozen dood. In 1990 hielp hij voor het eerst een doodzieke patiënt met zelfdoding: een 54-jarige vrouw met Alzheimer. Hij werd aangeklaagd wegens moord, maar vrijgesproken omdat de patiënt de laatste handeling zelf had verricht. Er volgden meer rechtszaken, waarin hij niet werd veroordeeld, tot op tv te zien was hoe hij een 52-jarige man met de neurologische ziekte ALS hielp door hem een injectie te geven.

 

Kevorkian had de film laten maken om het debat over euthanasie aan te zwengelen; de film was te zien in het nieuwsprogramma 60 Minutes’. Het leidde tot een rechtszaak en in 1999 ging hij de gevangenis in. In 2007 werd hij vrijgelaten, onder voorwaarde dat hij zou stoppen met hulp bij zelfdoding. Ondanks zijn gevangenisstraf was het Dr. Death wel gelukt om euthanasie op de agenda te krijgen. Hoewel zijn eigen thuisstaat Michigan een wet aannam die dergelijke hulp verbiedt, namen drie staten hulp bij zelfdoding mogelijk: Oregon, Washington en Montana. Een paar dagen geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis met nierproblemen en een longontsteking. Hij overleed aan een embolie: ‘vredig, hij heeft er niks van gemerkt’, zei een woordvoerder.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>