Levenslang voor ex-minister Rwanda wegens genocide

Het Rwanda tribunaal in Tanzania heeft vandaag ex-minister Pauline Nyramasuhuko (65, de eerste vrouw in het proces) veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens haar rol in de genocide van 1994 in Rwanda. Toen werden binnen honderd dagen tijd 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord in het kleine land in Centraal Afrika. Tijdens de massamoorden speelde de minister een leidende functie bij de moord op Tutsi’s. Ze was minister van gezins- en vrouwenzaken in de regering van de omgekomen Hutu-president Juvénal Habyarimana.

 

In april 1994 werd zijn vliegtuig neergeschoten: de aanleiding voor de moordpartijen. Volgens de aanklagers van het tribunaal stond ze aan het hoofd van de zogeheten ‘pacificatiecampagne’: in feite een slachtpartij onder Tutsi’s. In de zuidelijke universiteitsstad Butara zou ze tijdens de gewelddadigheden een val hebben opgezet en inwoners met voedsel en onderdak als voorwendsel naar een stadion hebben gelokt. Maar dar werden ze gemarteld, verkracht en vermoord. ‘Voor je de vrouwen vermoord, moet je ze verkrachten’, zou de minister hebben tegen de daders hebben gezegd. Een andere versie van het verhaal is dat met hiv besmette Hutu’s Tutsi-vrouwen moesten verkrachten, om het virus onder de Tutsi’s te verspreiden. Ze werd in 1997 in Kenia gearresteerd. Het proces liep sinds 2001; daarbij werden ook vier anderen aangeklaagd, waaronder een zoon.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>