Fransen patrouilleren in Ivoorkust

In Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust, patrouilleren Franse troepen. Maandag overmeesterden zij  voormalig president Laurent Ggabo. Hij is samen met een aantal metgezellen onder huisarrest geplaatst. Het is niet bekend waar Ggabo verblijft en wie die metgezellen zijn. Eerder zat hij opgesloten in het luxe Golf-Hotel: daar stond hij onder bescherming van de Verenigde Naties. Oattara won  in november de verkiezingen in Ivoorkust, maar Ggabo wilde niet wijken. Er volgden straatgevechten die meer dan 500 mensen het leven hebben gekost.

 

De arrestatie van Ggabo betekende niet meteen het einde van dat geweld: in Abidjan klonk dinsdagavond hier en daar nog geweer –en mortiervuur, maar de eerste winkels openden al wel hun deuren en het verkeer kwam weer op gang. Ggabo heeft nog veel aanhangers in de stad en sommigen weigeren zich over te geven aan de troepen van Ouattara, die samen met Franse militairen druk doende zijn na tien dagen straatgevechten de veiligheid in de stad te herstellen. Nu de rust terug lijkt te keren, haalt Frankrijk 800 van de 1700 ingezette militairen terug naar huis. Ivoorkust was van 1893 tot 1958 een Franse kolonie en heeft nog altijd nauwe banden met het voormalige moederland.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>