VS krijgt elf jonge Anne Frankboompjes

IMG_20160511_190252-240x150Dit voorjaar worden er in de Verenigde Staten elf jonge kastanjeboompjes geplant, die voortkomen uit de Anne Frankboom: de kastanjeboom waarop Anne Frank uitkeek vanuit haar onderduikadres.  De boom is de tuin achter het pand aan de Amsterdamse Prinsengracht waaide in 2010 om: eerder was geprobeerd de oude boom te verstevigen en te stutten, maar dat bleek niet te helpen. Ondertussen waren er al wel jonge boompjes gekweekt van de oude Anne Frankboom en in 2009 naar de Verenigde Staten gestuurd. Daar moesten de zaailingen drie jaar in quarantaine blijven, maar nu kunnen ze naar een definitieve plek.

Het Anne Frank Center USA riep organisaties op om plannen in te dienen voor het planten van een Anne Frankboom.  Er kwamen 34 reacties binnen, waaruit er elf zijn gekozen: elf locaties die volgens het centrum ‘Annes onwrikbare geloof in gelijkheid en het belang van tolerantie belichamen’. Een van de boompjes komt in het Liberty Park in New York, op het vroegere Ground Zero. Een aantal Holocaust-musea krijgen boompjes, he Witte Huis krijgt er een en er komt een boompje bij de Central High School in Little Rock, Arkansas. In 1957 probeerden negen zwarte leerlingen daar naar school te komen. Aanvankelijk was dat vergeefs. Inmiddels staat e school symbool voor de strijd tegen rassendiscriminatie. .

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “VS krijgt elf jonge Anne Frankboompjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>