Vijftigjarige sterfdag koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina, ‘de dame van ijzer’, stierf precies vijftig jaar geleden, op 28 november 1962. Voor oudere Nederlanders betekende het heengaan van hun ‘Moeder des Vaderlands’ het einde van een tijdperk. Wilhelmina der Nederlanden werd 21 augustus 1880 geboren en in 1898 op 18-jarige leeftijd ingehuldigd als koningin. Haar regeerperiode werd vooral bepaald door de oorlogsjaren 1940-1945.

In de Tweede Wereldoorlog werd ze vanuit Londen het symbool van het verzet in Nederland tegen de Duitse bezetting. In 1948 deed ze na vijftig afstand van de troon en volgde haar dochter Juliana haar op. Tot haar dood leefde Wilhelmina teruggetrokken op haar geliefde paleis Het Loo. Op 4 december 1962, aan het begin van een historisch strenge winter, werd de oud-koningin begraven in het familiegraf in de Grote Kerk van Delft. Op haar wens was de rouwstoet in het wit, net als in 2004 van haar dochter Juliana. Ter gelegenheid van de 50-jarige sterfdag presenteert  paleis Het Loo in Apeldoorn tot en met 7 april 2013 de tentoonstelling ‘Wilhelmina’s levensavond, de stille jaren op het Loo’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>