Nederland negeerde hulpvraag Polen bij corruptieonderzoek Philips

De Poolse justitie heeft Nederland meermalen vergeefs om medewerking gevraagd bij het onderzoek naar corruptie bij Philips. Uit documenten die de NOS in handen heeft gekregen, blijkt dat Polen vanaf 2008 meermalen hulp vroeg bij het onderzoek. Drie Poolse oud-medewerkers van Philips worden verdacht van omkoping van Poolse ziekenhuizen bij de aanschaf van medische apparatuur. In ruil voor smeergeld schaften ziekenhuizen apparaten van Philips aan.

 

Philips heeft in Polen 760.000 euro aan smeergeld betaald: dat bleek maandag op de eerste dag van het proces in Polen tegen 23 verdachten in de corruptiezaak. Zestien verdachten zijn directeuren van regionale ziekenhuizen. Bij elke deal zouden ze 5 procent van de waarde van de apparaten hebben opgestreken. Polen wilde van Nederland weten of het hoofdkantoor van Philips Medical in Best hierbij betrokken was, maar kreeg daarop geen antwoord. Toen er uiteindelijk huiszoeking bij Philips werd gedaan, was het onderzoek in Polen al afgesloten. In totaal zou de elektronicagigant vanuit Praag en Hamburg 12,5 miljoen euro smeergeld hebben doorgestuurd. De drie Poolse verdachten zouden voor de omkoperij een steekpenningenfonds hebben opgezet. Een tussen persoon van een ander bedrijf regelde het omkopen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>