Levende organismen op record-diepte ontdekt

download (1)Op een diepte van bijna 2.500 meter onder de Stille Oceaan, in de buurt van het Japanse eiland Hokkaido, hebben zeebiologen levende micro-organismen ontdekt. Nooit eerder werd op zo’n diepte enige vorm van leven gevonden. Een team van Duitse en Japanse wetenschappers voorden op een diepte van 1.100 meter onder de waterspiegel nog eens 2.466 meter de grond in. Het vorige record stond op 1.922 meter.

Met de bodemmonsters kwamen ook micro-organismen boven water. Ze lijken veel op levensvormen uit het bos. De wetenschappers denken dat de huidige zeebodem miljoenen jaren gelde neen bosrijk gebied was. Toen het onder water kwam te staan, werden bomen en planten onder het zand bedolven. De plantenresten veranderden in de loop der eeuwen tot steenkool. De gevonden levensvormen voeden zich met kolen. Vanwege weinig licht en zuurstof is er zo ver onder het wateroppervlak amper leven mogelijk.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>