Banaan door plagen bedreigd

De banaan wordt bedreigd. De productie van bananen in de wereld is in gevaar door schimmelinfecties en plagen van ongedierte. In Costa Rica heeft de regering de situatie tot nationale ramp uitgeroepen nadat diertjes eenvijfde van de oogst hadden verwoest. Het Midden-Amerikaanse land is een van de belangrijkste bananen producerende landen.

De grootste boosdoener zou de opwarming van de aarde zijn, waardoor er meer insecten zijn die plagen kunnen veroorzaken. Zij verzwakken de planten en veroorzaken vlekken op bananen, waardoor hele partijen niet kunnen worden verkocht. In de Verenigde Staten waarschuwt een wetenschappelijk rapport voor een schimmel die op dit moment wereldwijd bananenplantages bedreigt. Eerder werd gedacht dat die schimmels alleen voorkwamen in Azië en Australië, maar die is nu ook opgedoken in Jordanië en Mozambique. Gert Kema van de universiteit van Wageningen deed onderzoek en zegt ‘zich niet te verbazen als de schimmel binnenkort ook in Latijns-Amerika opduikt’, dat samen met de Caraïben 80 procent van alle bananen ter wereld produceert.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>