Wereldexpo in Zuid-Korea in het teken van de oceanen

Zaterdag 12 mei 2012 opende in de haven van het Zuid-Koreaanse kuststadje Yeosu de Wereldtentoonstelling voor het publiek: Expo 2012. Dit jaar staan de oceanen centraal: een bron van voedsel en belangrijk voor het goederenvervoer, maar de wereldzeeën zijn ernstig vervuild. Zo drijft er in de Grote Oceaan een gigantische ‘plastic soep’. Volgens de Verenigde Naties (VN) is 60 procent van de wereldzeeën beschadigd en overbevist. De ‘groene expositie’ valt samen met de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling half juni in Brazilië: Rio+20. De VN speelt een sleutelrol in de tentoonstelling. Meer dan 70 procent van de aarde is met oceanen bedekt en het menselijk leven is er nauw mee verbonden, stelt de VN.

 

De wereldtentoonstelling wil laten zien dat geld verdienen met water groener kan. Zo laat Duitsland zien dat getijden stroom kunnen opwekken en Frankrijk dat zout water kan worden omgezet in zoet water. Nederland presenteert onze eeuwige strijd tegen het water. De Expo 2012 duurt tot en met 12 augustus en trekt naar verwachting 11 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. In totaal zijn er 105 landen en 24 internationale organisaties vertegenwoordigd. De wereldtentoonstelling is een traditie die sinds 161 jaar bestaat. De eerste World Expo was de Great Exhibition in 1851 in Londen. Daar kon het publiek zich vergapen aan de eerste stoommachines. Op de World Expo in 1876 Philadelphia waren de eerste telefoons te zien, in Antwerpen in 1885 was het automobiel middelpunt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>