Half miljoen kinderen in Oost-Afrika met hongerdood bedreigd

Door de droogte in de Hoorn van Afrika worden een half miljoen kinderen met de hongerdood bedreigd. Dat zegt het VN-kinderfonds Unicef, dat de hulp aan de regio wil uitbreiden. Nu ontvangen er al twee miljoen kinderen voedselhulp. De droogte en hongersnood in Somalië is de ‘ergste humanitaire ramp in de wereld’, aldus de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, António Guterres. Dagelijks stromen duizenden ontheemden uit Somalië, Ethiopië en Kenia naar het Keniaanse vluchtelingenkamp Dadaab.

 

‘Ze hebben in weken niet gegeten en gedronken en hebben lange tijd in zeer moeilijke omstandigheden gereisd’, getuigen hulpverleners. Artsen in het kamp melden dat de meeste kinderen lijden aan acute ondervoeding en gerelateerde complicaties als bloedarmoede. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, riep dinsdag op geld te doneren: ‘Meer dan 11 miljoen mensen hebben dringende hulp nodig om in leven te blijven.’ De Hoorn van Afrika wordt getroffen door de ergste droogte sinds 60 jaar. Het epicentrum van de droogte ligt op de grens tussen Kenia, Ethiopië en Somalië. In dit nomadische gebied zijn families afhankelijk van vee. Wetenschappers waarschuwden vorig jaar al voor de aanhoudende droogte, als gevolg van het weerfenomeen La Niña en de gevolgen daarvan voor neerslag in Afrika.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>